15 Mart 2008 Cumartesi

Artık menajerlik de aile içinde yapılıyor

Hande Yener'den Özcan Deniz'e pek çok isim, konu para olunca kimseye güvenmiyor ve menajerliklerini profesyoneller yerine aile üyelerine yaptırıyor...Sanatçılar albümlerini hazırlayıp, filmlerini çekerken işi mesleğin profesyonellerine bırakıyor ama iş para konusuna gelince, aile fertlerinden başkasına güvenmiyor! Sanatçıların önemli bir bölümü, işlerini profesyonel menajerler yerine aile üyelerinden birine devrediyor. Türkiye'nin en çok kazanan ve her yıl vergi listelerinde üst sıralarda yer alan şovmeni Cem Yılmaz'ın menajerliğini, yıllarca kuzeni yapmıştı. Yılmaz şimdi kendi işlerini kendisi takip ediyor. Sezen Aksu'nun kardeşi Nihat Yıldırım da kısa süre önce sanatçının işlerini devraldı.

Hangi sanatçıların menajerleri ailesinden? >>>


İŞLERİ TAKİP EDİYORLAR
Nazan Öncel'in yıllardır tüm işlerini kocası Akşit Togay yürütüyor. Özcan Deniz menajerlik işlerini ağabeyi Ercan Deniz'e devretti. Hande Yener'in menajerliğini ise sevgilisi Kadir Doğulu yapıyor. Nalan menajerliğini ablası Füsun Tokyürek'e, Nez ve Lerzan Mutlu annelerine yaptırıyor. Menajerler çalıştıkları sanatçıların konser, film, dizi ve reklam gibi işlerinde görüşme yapıyor, pazarlığa oturuyor ve anlaşmaları imzalıyor. Bu işleri aile fertlerine yaptıranların çoğu iş takiplerini de kendileri üstleniyor. Kağıt üzerinde ise akrabalarının ismi bulunuyor.

YURTDIŞINDA BİR SEKTÖR
Yurtdışında menajerlik başlı başına bir sektör. Sanatçıyla ilgili birinci derecede söz sahibi olan menajerler, albümüne konulacak şarkılardan turne programına, filmlerden kimlerle görüşüleceğine ve hatta hangi mekana gidileceğine dek her şeye karar veriyor. Yurtdışında çoğu menajerin yıllık geliri, birlikte çalıştığı sanatçıdan daha yüksek. Üstelik sanatçılar menajerlerinin sözünden çıkamıyor. Yüzde 10-15 arasında komisyonla çalışan menajerler sanatçıları kendilerinden habersiz bir işe imza atarsa, yüklü miktarda tazminat kazanıyor.


HAVADAN PARA KAZANILAN MESLEK
Tarkan'ın 12 yıldır profesyonel olarak menajerliğini yapan Uygar Ataş, Türkiye'de menajerliğin hâlâ sanatçılar tarafından meslek olarak görülmediğini söylüyor ve ekliyor: "Menajerlik havadan para kazanılan bir meslek gibi görüldüğü için aileye bırakılması doğal. İnsanlar para söz konusu olunca işlerini aileye teslim etmeyi uygun buluyorlar. Mesela Beyonce'un bile menajeri babası!"

Menajerliğini aile fertlerine bırakan sanatçılardan bazıları:
Sezen Aksu-kardeşi Özcan Deniz-abisi Nalan-ablası Nez-annesi Lerzan Mutlu-annesi Hande Yener-sevgilisi Kibariye-eşi Sümer Ezgü-eşi Pınar Dilşeker-abisi Nazan Öncel-kocası Sinan Özen-kardeşi Murat Göğebakan-eşi