17 Mart 2008 Pazartesi

Deli'nin klibinde 40 hokkabaz / İşte Eurovision klibimizin konusu

Bu yılki Eurovision temsilcimiz Mor ve Ötesi grubu, "Deli" adlı parçalarına tanıtım klibi çekti. İşte merakla beklenen klibin konusu: >>>

Klipte akademisyen, iç mimar ve tasarımcı Şekip Davaz'ın '40 Hokkabaz' projesi kullanıldı. Nedir bu '40 Hokkabaz'? '40 Hokkabaz' 500 yıl boyunca Osmanlı'da, eğlence dünyasının, güldüren ve şaşırtan kahramanları. Şekip Davaz da bu hokkabazları, ateş kusanları, ip cambazlarını, zenneleri bazıları gerçek bazıları gerçeğe uygun olarak yaratılmış şekilde heykele dönüştürmüş. Davaz, "Bir rivayete göre de, bu 40 deli ucube Osmanlı'da savaşta ordunun önüne sürülüyor ve düşman delileri görünce korkup kaçıyor. Bizim klipte de öyle bir durum var. Biz de delileri öne sürüyoruz belki yarışmada düşman korkup kaçar. Kimbilir?" diyor.

MAKYAJ 10 SAAT SÜRDÜ
Gelelim klibin detaylarına. Klibe 5. Boyut Stüdyoları kısmen sponsor oldu. Yönetmen Ezel Akay ve 60 kişiyi geçen ekip ücret almadı. Post prodüksiyona 1000 Volt sponsor oldu. Aslında klip normal şartlarda 300 bin YTL'lik bir bütçeyle çekilebilecekken, sponsorlar sayesinde 60 bin YTL'ye çıktı. Klip 16 mm kamerayla çekildi. Bazı bölümlerde yüksek kare çekim tekniği kullanıldı. Grup üyelerine Ebru Suna tarafından yapılan ilginç makyaj tam 10 saat sürdü. Çekimler günde ortalama 18 saat çalışılarak, üç günde tamamlandı. Ön hazırlık ve post prodüksiyon ikişer hafta sürdü. Klip perşembe günü tamamlanıp bu hafta sonuna kadar yayına girecek. '40 Hokkabaz'ı Osmanlı eğlence dünyasıyla ilgili bir proje tasarlarken bulan ve klibe koyan yönetmen Ezel Akay'ın görüşlerini alıyoruz...

Klipte '40 Hokkabaz'ı kullanmanızın nedeni nedir?
Mor ve Ötesi aslında hem çok sevilen hem de sevilmeyen işlerini çok düzgün yapmaya çalışan ama resmi kültürün kabul etmediği gruplardan biri. Ben de onları resmi kültürün kabul etmediği fakat eğlence dünyasının tarihini yapan '40 Hokkabaz'ın arasına koymayı hedefledim. '40 Hokkabaz' yarı gerçek, yarı uydurulmuş ama çok gerçekçi. Resmi ideoloji onları Osmanlı'da bile saymıyor. Ben Mor ve Ötesi'nin de onların devamı olduğunu düşünüyorum."

MVÖ İLE ROCK OPERA

* Klipteki hikayeyi biraz anlatır mısınız?
'40 Hokkabaz' tozlu dev heykeller olarak unutulmuş bir mabette hatırlanmayı ve aralarına katılacak yenilerini bekliyor. Mor ve Ötesi de kapıyı açıp kirli mabede giriyor. "Tam yerine mi düştük acaba?" diyorlar. Onlar şarkıyı söyledikçe heykeller canlanıp onları kabul ediyor ve kapı yeniden açılıyor. 'Acaba kabul edilebilecek miyiz?' diye bitiyor klip. '40 Hokkabaz' aynı zamanda yarışmada da, sahne fonunda kullanılacak.

* Peki yönetmen Akay, Eurovision'da Mor ve Ötesi'ne ne kadar şans veriyor?
Bence 'Deli'nin Eurovision'da bir şansı olmaması gerekir. Çünkü genel Eurovision şarkılarından çok daha iyi. Eurovision benim gözümde çok banal eserlerin yer aldığı bir yarışma. Fakat yarışmada yalnızca müziğe değil kültürel iletişime de oy veriliyor. Mor ve Ötesi'nin o şekilde şansı olabilir ama müzikal olarak başka bir dünyanın ürünü. Ama dünya da değişiyor tabii. İnşallah ben yanılırım. İnşallah diyoruz ve yazı biterken son haberi veriyoruz. Ezel Akay Mor ve Ötesi'nden aldığı ilhamla ilerleyen günlerde bir rock opera filmi çekmeyi düşünüyor. Bakalım '40 Hokkabaz'lı 'Deli' beğenilecek mi?

----
Eurovision'da tüm ülkelerin şarkıları belli oldu. İşte Mor ve Ötesi'nin rakipleri...>>