9 Mart 2008 Pazar

Yasaklı klip 14 yıl sonra youtube'da

İlhan İrem’in 1994 senesinde “Görüşmeyelim” adlı şarkısına çektiği klip 14 yıl sonra yayınlandı!

İlhan İrem, 1994 yılında “Koridor” isimli albümü için ilginç bir konser vermişti. Seyirci olarak yüzlerce cansız mankenin izlediği konserde İrem’in seslendirdiği “Görüşmeyelim” adlı şarkı, dönemin iktidarına ve yaşananlara taşlamalar içeriyordu. Konserin, televizyonda bu şarkının sansürlenerek yayınlanmasından sonra, İlhan İrem’in “Görüşmeyelim” şarkısına çektiği klip, televizyon kanallarının hiçbirinde yayınlanmamıştı.

Süleyman Demirel’in Cumhurbaşkanı, Tansu Çiller’in başbakan olduğu yıllardaki olayları mizahi bir dille anlatan şarkı, Almanya’daki kundaklama olaylarından, Sivas’a, İrtica ve türbandan, Irak’a kadar, bugünlerin Türkiye’sinin bütün olaylarını o günden anlatıyordu. Özellikle, Demirel ve Çiller ile ilgili bölümleri yüzünden, dönemin televizyon kanalları -gizli bir sansür- uygulayarak klibi yayınlamamışlardı.

“Görüşmeyelim” adlı bu şarkının klibi, 14 sene sonra Youtube’da yayınlanmaya başladı. Klip, geçen yıllar içinde Türkiye’nin daha da geriye gidişinin belgesi gibi. “Görüşmeyelim” bir anlamda, İrem’in 14 sene önce sahnelerden uzaklaşmasının nedenlerini de özetliyor.

İlhan İrem ; “O yıllardan bu yana, klip hiçbir kanalda yayınlanmadı. 1994’te, şarkıyı başka bir çekimle bir kez TRT’de seslendirmiştim. Kurum içinde olaylara sebep olmuştu” diyor. 2006’da çıkardığı “Cennet İlahileri” adlı son albümünde, tüm dinlerden, mistik ve mitolojik efsanelerden izler olduğunu söyleyen İlhan İrem, “laik, demokratik, Kemalist, anti emperyalist bir yurtseverim. Dinlerin dünyadaki bütün ayrılıkların sebebi olduğunu düşünüyorum. Çirkinleşen, vahşileşen, bu karanlık ve kaba dünyanın sakinlerinden biri değilim. İnsanların tükettiği huzuru, içsel aydınlığı, kainat güzelliklerini temsil ediyorum. Yitirilmiş incelikleri, gerçek aşkları ve yaşanmamış bir geleceği anlatıyorum. Türkiye’de, altmış yıl önce alevlenen karşı devrim, artık durdurulamaz bir boyuta gelmek üzere. Ülke büyük bir karanlığa ve felakete doğru sürükleniyor. İnsanların bu derece körlüğü, kabullenmişliği ve aymazlığı inanılır gibi değil! Çağdaş yaşamı ve evrensel özgürlükleri yok etme özgürlüğü yoktur.” şeklinde konuşuyor.

İlhan İrem’in halen yayında olan ve müzik otoriteleri tarafından pek çok kez, “Tüm Zamanların En İyi Albümü” seçilen “Koridor” albümü, sanatçının en sert ve en ‘progressive’ albümlerinden biri kabul ediliyor.

İşte o klip >>