1 Nisan 2008 Salı

Mor ve Ötesi'nden şok açıklamalar / "Deli"nin youtube'da izlenme rekoru kıran klibi

Bu yılki Eurovision temsilcimiz Mor ve Ötesi grubunun elemanları, kapsamlı bir promosyon turuna çıkmaya hazırlanıyor. Blue Jean'in Nisan sayısına verdikleri röportajda yarışmayla ilgili sorulara verdikleri ilginç yanıtlarıyla şaşırttılar. Geçen hafta gösterime giren Deli'nin video klibi, youtube'da izlenme rekoruna ulaşırken Tamba Tumba'nın Eurovision şarkımızla ilgili yaptığı anket de sona erdi, işte Eurovision 2008'de son dakika gelişmeleri... >>>

Mor ve Ötesi, 14 Nisan'da başlayacak Promo turunun duraklarını aşağı yukarı belirledi. Şu ana kadar belli olan ülkeler:

Yunanistan, Arnavutluk, Makedonya, Çek Cumhuriyeti, Portekiz, Fransa, Belçika, Hollanda, Danimarka, İsveç, Ukrayna, Azerbaycan, Gürcistan.

Mor ve Ötesi'nin Eurovision'da yarışacak olan şarkısı "Deli", Ezel Akay'ın çektiği sıra dışı klibiyle büyük ilgi gördü.
Belgrad'daki “53. Eurovision Şarkı Yarışması”nda yarışacak 43 şarkının video kliplerini yayınlayan “www.eurovision.tv”, “Deli” için çekilen klibi de listesine ekledi. Yaklaşık 60 kişilik bir ekibin çalıştığı, sanatçı Şekip Davaz'ın yaptığı heykellerin kullanıldığı bu ilginç klip, aynı zamanda Youtube'da da tıklanma rekoruna koşuyor.

İşte o klip:



Müzik sitesi Tambatumba.com'da Deli'nin açıklandığı günden itibaren başlayan "Şarkıyı nasıl buldunuz" oylaması sona erdi. İşte sonuçlar:

Harika, çok beğendim!.....................................................%48

Başarılı, ama finalde ilk 10 zor........................................%23

İdare eder, ama yarı finali aşacağından emin değilim...%9

Beğenmedim, şans vermiyorum.....................................%18



Grup, Blue Jean'in Nisan sayısına verdikleri röportajda yarışmayla ilgili sorulara verdikleri ilginç yanıtlarıyla şaşırttılar. İşte o röportajın özeti:

Eurovision konusu grup içinde tartışıldı mı?
Biz Almanya turnesindeyken meğer TRT bize teklif götürme kararı almış, biz tam 25 kasımda havaalanındayken, "Avrupada birşeyler yapmak lazım" derken geldi teklif.

Eurovision'dan çıkan 3-4 başarılı örneği var ama bir dolu da başarısız...
Eurovisiona katılmak Avrupa için ilk adım değil biziim için (Almanya konseri, vs.). Belçika'dan gelen 20 yaşındaki bir genç kızın Avrupa'ya açılma planıyla benzer değil bu yaptığımız. Yakında ortalık DELİ olacak.

Peki neden İngilizce değil?
Sertab'ın şarkısını bir kenara koyarsak İngilizce şarkı Türkiye'nin tarihinde pek yer tutmuyor.Çünkü insanlar büyük ölçüde Türkçe şarkı dinliyor. İngilizce şarkı yazmayı 95'lerde bıraktık biz.

Athena başarılı oldu ama?
Ama Athena'nın ilk akla gelen 5 şarkısından biri olmadı. Hatta on olduğu da tartışılır. NBeraber verdiğimiz Yedikule konserinden biliyorum, insanlar For Real diye .çıldırmıyolardı.

Yine de bir challenge olarak görüp deneyebilirdiniz...
Zaman dardı, 1.5 ay içinde 3 şarkı hazırlıyosun. Olsa altıbuçuk ay, oturup İng. Almanca Sanskritçe deneyelim.

Deli'nin lansmanında şarkıyı kime dinlettiniz sorusu gelmişti ama siz Kurabiye canavarı diye yanıt verdiniz...
Bizim müzik büyükleri diye sayabileceğimiz insanlar yok. Bakın Demirhan Baylan burada, şarkıyı onunla uzun uzun konuştuk desek de yazmıcaklardı. Onların beklediği Sezen Aksu, vs. isimlerdi.

250 bin satan Dünya Yalan Söylüyor'dan sonra Büyük Düşler'in 50 bin satması hayal kırıklığı yarattı mı?
-Benim sinirlerim bozuldu! (Harun)
- BD, DYS'nin üstüne bir kat daha çıkalım demek yerine, yan arsada bir bina daha inşa etmek demekti. Böylece DYS apartmanında yaşayanlar topluca BD'ye taşındılar.

Yaptığımız diğer 2 şarkıdan birini seçseydik, insanlara mor ve ötesi tuhaf birşey yapmış dedirtebilirdik. Ama daha farklı bir tercih yaptık. Deli'nin sevilip sevilmediğini yarışmadan 5 ay sonra dinlenip dinlenmediğine bakarak anlayacağız.

O zaman, BD, DYS kadar çok satsaydı Eurovision'u düşünmez miydiniz diye sorsak? Yine düşünürdük. Türkiyede belli sınırlar var. Aslında herhangi, bir müzik icra eden herkes için Eurovision uç bir örnek. Onu da yapmamış olmayalım dedik ve yapıyoruz. Bizim o zarfı genişletiyor olmamız, o zarfın içinde bulunan birçok ismin de oyun alanını genişletiyor. Biz müzik endüstrisinin merkezinde olan bir ülke değiliz. Sizi 110 milyon kişi izleyecek. Bunun 100 milyonu bakkaldan müzik alışverişi yapan insanlar olsun. Geriye kalan 10 milyon kişinin bir zevki olsun. Onun da 1 milyonu bizim müziğe yakın olsun. O bir milyondan 5 tanesi de müzik endüstrsiinde etkili bir yerde olsun mesela, işte o 5 kişi bile bu işi yapmaya değer diye düşündük.

Yurtdışında bişeyler yapmak için İngilizce eser ortaya koymanız gerekmeyecek mi? O işte tartışmalı. Bakalım neler olacak? Mesela yarı finalde elenirsek, hiç bunu tartışmamız bile gerekmeyecek.

***
MVÖ, röportajın sonunda Haziran ayında bir single çıkaracaklarını ve içinde Eurovision için hazırladıkları diğer 2 şarkıyla eski şarkılarının remixlerinin yeralacağını belirtmiş.