10 Şubat 2008 Pazar

Mor ve Ötesi'nden basına tepki!

Eurovision'da bu yıl ülkemizi temsil edecek olan Mor ve Ötesi grubu, kendileriyle ilgili basında çıkan haberleri resmi web sitesinde yayınladıkları bir açıklamayla yalanladı. Böylece Türkiye'de son yıllarda Eurovision'un popülaritesini kullanarak asılsız haberler yayınlayan büyük gazetelerin magazin servisleri de ilk kez temsil edecek sanatçı tarafından resmi bir açıklamayla yalanlandı. İşte o zehir zemberek açıklama:


Bu, şöyle bir iş!

07 Şubat 2008 Perşembe günü
Vatan Gazetesi’nde Ateş Çelik imzası ve “Bu nasıl iş?” başlığıyla yayınlanan haber vahim bilgi hataları içermektedir. Eurovision 2008 sürecinde mor ve ötesi’nin karşılaştığı ilk asparagas bu değilse de; kapsamı, içerdiği iddiaların boyutu ve barındırdığı çeşitlilik sebebiyle bu haber bir açıklamayı zorunlu kılmıştır. mor ve ötesi, Eurovision 2008 sürecinin ilk gününden beri Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) ile son derece uyumlu ve verimli bir şekilde çalışmaktadır. Söz konusu haberde yer verilen gerçek dışı ifadeleri ve ilgili gerçekleri kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz:

Yanlış 1: “TRT ‘İçinde Anadolu ezgileri olsun.’ deyip şarkının değiştirilmesini istedi.”
Doğrusu: TRT şarkının oluşturulma sürecine en ufak bir müdahalede bulunmadığı gibi; şarkının biçim ve içeriğine de hiçbir şekilde karışmamıştır.

Yanlış 2: “TRT’nin bu talebi grup üyelerini kızdırırken, müzik dünyasının da tepkisini çekti.”
Doğrusu: TRT’nin
böyle bir talebi olmadığı gibi taleple ilgili bir öfke de söz konusu değildir. Dolayısıyla, müzik dünyasının olmayan bir “müdahale”ye tepki vermesi de söz konusu değildir. Olan, bir öfke ya da bir müdahale varmış gibi bilgilendirilen bazı tanınmış müzisyenlerin yorumlarının, müzik dünyasının tepkisi olarak genelleştirilerek habere eklenmesidir.

Yanlış 3: “Grup, şarkının internete sızmaması için kayıtları gizli bir kasada saklıyor.”
Doğrusu: Grup, şarkının resmi lansmanından önce kamuoyuna sunulmasının doğru olmadığını düşünmekte ve şarkıyı uygun biçimde muhafaza etmektedir. Kayıtların kasada, veya orijinal ifadeyle “gizli bir kasada” saklanması söz konusu değildir. mor ve ötesi, medyanın halkı doğru bilgilendirmek gibi bir sorumluluğu olduğuna inanmaktadır.
Yukarıda konu edilen habere yer veren gazetenin de üyesi olduğu Basın Konseyi tarafından uluslararası gazetecilik uygulamaları esas alınarak hazırlanan Basın Meslek İlkeleri’nin 6. maddesine göre, “soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olunmaksızın
yayınlanamaz”. TRT ile mor ve ötesi’nin şu ana kadar uyum içinde yürüttüğü Eurovision 2008 süreciyle ilgili basında yer alan ve Basın Meslek İlkeleri’nin 6. maddesiyle çelişen diğer haberler aşağıdadır:

“Eurovision için
davullu zurnalı rock şarkısı”,
Bülent İpek, Sabah Gazetesi, 22.12.2007

“Grup içinde büyük tartışma yaşanmış”,
Akşam Gazetesi Siesta Eki,
23.12.2007

“Davullu Zurnalı Erovizyon”
Şebnem Özuzcan, Bugün
Gazetesi, 10.01.2008

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Mor ve Ötesi

***


Grubu kızdıran son haber de, geçtiğimiz hafta Vatan gazetesinde yayınlanmıştı:

TRT, Mor ve Ötesi'nin hazırladığı besteyi "İçinde Anadolu ezgileri olsun" deyip değiştirilmesini istedi.

Belgrad”ta yapılacak olan Eurovision şarkı yarışmasında ülkemizi temsil edecek olan Mor Ve Ötesi gurubu hazırladığı üç şarkıyı tamamladı, şarkıları T.R.T. yönetimine sunan gurup ilginç bir sürprizle karşılaştı.T.R.T. şarkının değiştirilmesi ve içine Anadolu ezgileri konulmasını istedi. Konu ile ilgili olarak şaşkınlık yaşayan Mor ve Ötesi gurubunun şarkıya değişiklik yapıp yapmayacağını zaman gösterecek. Öte yandan Vatan gazetesi değişik müzisyenlere konu hakkındaki yorumlarını sordu , cevaplar ise ilginç :

Metin Özülkü: Bari TRT bestelesin
Bir şarkıcı veya grup sürekli güzel parçalar yapabilir ama siparişin verildiği günden sonraki bir ay içinde güzel bir şey üretemeyebilir. Seçiçi kurulda kimler olduğunu bilemiyorum ama şarkıyı seçip "düzelt" demenin çok yanlış olduğunu düşünüyorum. Bunu diyebilecek adamın şarkıyı kendi yapması lazım.

Atilla Özdemiroğlu: Buna hakkı yok
Bana yaptığım şarkıyı değiştirecek kişinin bu işi benden daha iyi bilmesi gerekiyor. Bana bunu söyleyen kişinin müzik bilgisine bakarım. Doğru söylüyorsa tabii ki değiştiririm. Ama önce doğru olduğuna beni inandırması gerekiyor. TRT"ciler kimseye danışmıyor, kendileri çalıp kendileri oynuyor.

Ercan Saatçi: Ben değiştirmem
Yarışacak şarkıyı ben yapacak olsam değiştirilmesine razı olmam. Her sanatçı olaylara farklı bakar. Sanatçıları birbirinden ayıran bu farklılıklarıdır. Şarkı seçiçi kurul beğensin diye mi yoksa yarışsın diye mi yapılır. Önce bunu belirlemek lazım. O seçiçi kurula beğendirmek için yapılıyorsa yarışmada tepetaklak gideriz.