14 Mayıs 2008 Çarşamba

Albümlerin satmaması Patrona Halil İsyanı'dır

İsmail YK, ilk albümü 'Şappur Şuppur' ile bir milyon, ikinci albümü 'Bomba.bomba.com' ile 550 bin sattı. 100 binlik satışların başarı sayıldığı, MÜYAP'ın Türkiye Müzik Endüstrisi Ödülleri'nde bu rakama 'Altın Ödülü' verildiği bir dönemde İsmail YK'nın iki albümde 1 milyon 550 bine ulaşması müzik sektöründe şaşırtıcı bir başarı olarak yorumlanıyor. Yeni albümü 'Bas Gaza'yı satışa çıkaran İsmail YK, 'En Çok Satanlar'da yine birinci olacağı iddiasında bulunuyor. İsmail YK'nın albümleri neden bu kadar çok sattığını açıkladı:

REHAVETE GİRDİLER!

* Albümlerinizin bu kadar çok satmasının sırrı nedir?
Bu bir sır değil! Tam aksine
gün ışığı gibi aşikar. Ben sadece İstanbul'u ölçü almıyorum. Anadolu'yu da ölçü alıyorum. Nedense meslektaşlarım o hayatı hep görmezden gelerek sadece İstanbul'u ölçü alıyorlar. Bu nedenle de albümleri az satıyor.

* Yapılan en belirgin hata neydi?
Meslektaşlarım müzik sektörünün patlama yaptığı, albümlerin ortalama bir milyon sattığı dönemden sonra bir şımarma, bir rehavet dönemine girdiler. Resmen Lale Devri yaşamaya başladılar. En lüks otomobillere binip, görüntülerin bütün ekranlara yansıması için ellerinden geleni yaptılar. Varlık nedenleri olan insanların bu hava atma hazzına nasıl tepki vereceklerini düşünmediler. Halk, sonunda tepkilerini en acımasız şekilde vermeye başladı. 3-5 kişiye hitap eden sözlere sahip şarkılar yapılıyor, sonra çıkıp "Albümüm neden satmıyor?" deniliyor.

* Verilen tepkiye gelelim. Şarkıcılar nasıl bir tepkiyle karşı karşıya?
Lale Devri'nde lüks içinde yaşayanlara nasıl tepki verildiyse aynı tepki şimdi şarkıcılara veriliyor. İnsanların albümleri satın almaması Lale Devri'nin sona ermesine neden olan Patrona Halil İsyanı ile aynı niteliği taşımakta... Albüm satın alan kişiler "Sen benim paramla kral hayatı yaşıyorsun. Yaşa, hakkındır. Ne var ki, beni de unutma, küçümseme" diyor. Dinleyen kim? Tarih sayfaları halkını unutan kralların, yöneticilerin nasıl ortadan kaybolduğu hikayeleriyle dolu.

KORSAN BİR BAHANE!


* Korsanın albüm satışlarının düşmesinde bir etkisi olmadığını mı düşünüyorsunuz?
Elbette büyük payı var ama bir milyonluk satışların beş-on bine düşmesinin nedenini sadece korsan satışlarla açıklamak, bahane üretmektir. Benim anlamadığım bir diğer konu da küçümsedikleri insanlara neredeyse 'Korsan almayın!' çağrısında bulunmaları... Adamın parasıyla lüks bir yaşam sür. Bu da yetmiyormuş gibi üç-beş kişiye şarkı yap, söyle. Sonra da korsan almamaları için yalvar yakar. Evet. Korsan satışlar müzik sektörüne büyük zarar veriyor ama tüm suçu korsana da yüklememek lazım.